Vastuullinen Virtanen - AIV-astiakeräys syksyllä 2018

Vastuullinen Virtanen - AIV-astiakeräys viljelijöille

 

Maatalouden AIV-astiat on nyt helppo kierrättää viemällä ne paikallisen 4H-yhdistyksen keräyspaikkaan. Sinulle, viljelijä, kierrättäminen ei maksa muuta kuin vaivan viedä astiat keräyspaikkaan.

AIV-astioiden kierrättäminen on hyvä tapa osallistua ympäristötalkoisiin, tukea paikallisen 4H-yhdistyksen toimintaa ja työllistää paikallisia nuoria. Keräys järjestetään seuraavan kerran syyskuussa 2018 eri puolilla Suomea. Keräyspiste on auki pe 14.9. klo 12-15 ja la 15.9. klo 10-15 Tuohilahdentie 85 (peltihallin takana).

Kuljetamme keräyspisteisiimme toimitetut AIV-astiasi hyötykäyttöön. AIV-liuokset ovat Suomen suosituimpia rehunsäilöntäaineita. Liuosastioiden käyttöikä on viisi vuotta, minkä jälkeen astiat tulee turvallisuussyistä vaihtaa.

Koska astioita ei enää palauteta maatalouskauppoihin, uudenlaista keräystapaa tarvitaan. Kaikki kerätyt tynnyrit ja kanisterit kierrätetään Suomessa muoviteollisuuden raaka-aineeksi. Nuoria työllistävän ja viljelijöille maksuttoman valtakunnallisen keräyskampanjan järjestävät Suomen 4H-liitto ja Taminco Finland Oy. Kampanja kulkee nimellä Vastuullinen Virtanen.

 

Ohjeet viljelijälle AIV-palautusastiakeräystä varten

 

Palautukseen hyväksytään ainoastaan Oulun AIV-tehtaan pakkaamien säilöntäaineiden tyhjät kanisterit (30 l) ja tynnyrit (200 l), joissa on säilötty jotakin seuraavista:

  • AIV-tuotteet

  • Prima

  • Mestarin Vahva

  • Stabilizer TMR Plus, Stabilizer Pig L

  • Propcorn Plus, Propcorn NC

Muita markkinoilla olevia säilöntäainekäytössä olevia astioita EI oteta vastaan turvallisuussyistä. Myöskään muita muoviastioita ei oteta vastaan (esim. pesuaine- tai energialiuosastiat, ym.).

Palautettavien astioiden tulee olla tyhjiä, ehjiä ja korkit kierrettynä paikoilleen. Vuotavat, rikkinäiset tai paljon nestettä sisältävät astiat hylätään.

Viljelijöitä pyydetään tuomaan keräykseen kertakäyttölavoja (1 lava / 60 kpl 30 litran kanistereita). Autathan myös 4H-nuorta pakkauksessa.

 

Miksi muovia kannattaa kierrättää

 

On arvioitu, että Suomen maataloudessa syntyy vuosittain noin 12 000 tonnia muovijätettä. Muovin kierrättäminen raaka-aineena on ekologisesti ja ekonomisesti järkevää. Uusiomuovin hinta ja hiilijalanjälki ovat neitseelliseen muoviraaka-aineeseen verrattuina huomattavasti pienempiä. Lisäksi uusiomuovin käyttö pienentää fossiilisten polttoaineiden kulutusta.

Taminco huolehtii keräyspisteiden tyhjennyksestä keräyksen päätyttyä. Tavoitteena on saada kierrätykseen kymmeniä tuhansia astioita, jotka kaikki jalostetaan Suomessa uusiomuovikäyttöön.

Kuulumisia AIV-astiakeräyksestä voit seurata sosiaalisessa mediassa (Facebook, Twitter, Instagram): #VastuullinenVirtanen.